Всичко за слънцезащитата / SPF отблизо + Reviews

Здравейте!

В разгара на лятото е време за един обобщаваш пост по темата за слънцезащитата.

Какво означава всъщност SPF?

SPF е Sun Protection Factor, който обозначава способността да се блокират или филтрират вредните слънчеви лъчи.

Как действа?

Например, ако използвате крем с фактор 15, можете да останете на слънце 15 пъти повече, отколкото без слънцезащита докато изгорите. Важно е да се знае, че нарастването на защитния фактор, не увеличава пропорционално количеството на поетата ултравиолетова радиация. Така например, докато фактор 2 ще абсорбира 50% от ултравиолетовите лъчи, то фактор 15 абсорбира 93%, а фактор 34 поема 97%, а такъв с фактор 45 блокира само с още 1% повече. Ако на опаковката пише, че кремът е водоустойчив това не означава, че не трябва да го подновявате след като сте излязли от водата. Важно е да се подновява през 80 мин. Също така употребата на SPF не ви гарантира 100% сигурност от това, че няма да изгорите. Според изискванията на ЕС максималните кремове са с SPF 50+, което е равно на SPF 100 в Америка.


Защо е важно да се предпазваме от слънцето?

Абсолютно доказано е, че слънчевите лъчи стават все по вредни. Те са основно два типа UVA и UVB, като основната разлика между тях е начинът, по който увреждат кожата.

UVA - лъчите (Имат по-малко енергия и са с по-голяма дължина на вълната. Проникват дълбоко в кожата и предизвикват преждевременно стареене, бръчки и промени в нашето ДНК, които са рисков фактор за развитие на ракови образувания по кожата.):
-проникват по-дълбоко в кожата и действието им се забелязва месеци след излагането на слънце
-дехидратират кожата и я състаряват
-причина са за образуването на пигментни петна, алергии към светлина, нарушаване структурата на ДНК
-причиняват рак на кожата

UVB – лъчи (Имат по-къса дължина на вълната и много енергия, затова имат по-разрушителен ефект върху тъканите. Освен, че са отговорни за слънчевото изгаряне, в дългосрочен план могат да причинят и рак на кожата.):

-стигат само до по-горния слой на кожата
-благодарение на тях получаваме тен
-причиняват видимите слънчеви изгаряния
-могат да доведат до образуване на рак на кожата

При избора на SPF е важно да се обърне внимание на това дали има защита и срещу двата типа лъчи. Обикновено ако с големи букви пише SPF 50+ това е за UVB лъчите, а слънцезащитата срещу UVA може да е наполовина по-ниска.

Слънцезащитният продукт се нанася 30 мин. преди излагане на слънце, като се използва количество колкото грахово зърно за лицето и 9 супени лъжици за цялото тяло. Важно е да не се изпускат частите на лицето като нос, устни и уши, защото най-често рак на кожата се развива върху изпъкналите части на лицето (нос). Ако практикувате водни спортове и прекарвате много време във водата е важно да използвате специален слънцезащитен стик с по силните минерални филтри.

Допълнителни средства за предпазване от UVB лъчи:
- слънчеви очила- предпазват допълнително нежната кожа около очите
- шапка с периферия- предпазва цялото лице
- тен се хваща и с SPF 50 и под чадър / изпробвано е
- с тениска на плажа- тя филтрира едва като SPF 6 или 8, така че под нея използвайте и допълнителен крем


(от ляво на дясно)

1. Wooden Spoon Baby & Family SPF 30- 97% органични, 100% натурални съставки, без химични филтри, без консерванти, без петрол, без алергени и без синтетика.

2. Biotrade Melabel Sun Cream SPF 50+ - има и химични и физични филтри, няма парабени и парфюм, антиалергичен. Съдържа и минерално масло и силикон.

3. Lierac Sunific 1 Velvet Cream SPF 30- без парабени, активира тена, подходящ е за мазна кожа, velvet cream финиш.

4. Bioderma Photoderm MAX 50+ Aquafluide- Aquafluide формула, dry finish, без парабени, подходящ за мазна кожа (скоро ще има по-подробно ревю)

5. Avene Reflexe Solaire SPF 50+ - активни съставки SunSitive protection®, флуидна формула, dry touch финиш, компактна опаковка.

6. Alteya Organics Daily Body SPF 30- 100% натурален, 95.8% органичен продукт - Без нано-частици. Направен с органични съставки. Защита срещу UVA и UVB лъчите. Водоустойчив 40 мин. (силен аромат на рози, трудно попиваща формула, мазен)

7. Alteya Organics Sport Body SPF 50- 100% натурален, 99.4% органичен продукт - Без нано-частици. Направен с органични съставки. Защита срещу UVA и UVB лъчите. Водоустойчив 80 мин. (силен аромат на роза, трудно попиваща формула)

8. Vichy Ideal Soleil гел-флуид за лице с SPF 50- Без парабени. Хипоалергенен. Некомедогенен. Система, която активира меланина и подпомага придобиването на тен. 0% автобронзант.

9. La Roche Posay 50+ Anthelios XL- оцветен флуид, действа против слънчеви петна, патентованата филтърна система с Mexoplex., без парабени и парфюми.


Слънцезащитата на устните също е много важна. Любимият ми балсам е Sun Dance на Balea със SPF 30 и аромат на кокос и ванилия. Този, който не харесах е Alteya Organics SPF 25, който е 100% натурален, 96.30% органичен продукт Без нано-частици Направен с органични съставки. Защита срещу UVA и UVB лъчите и е водоустойчив ( до 40 мин.) но за съжаление изсушава устните, оставя силен бял цвят, който не изчезва и има натрапчив аромат на рози.

Love,
Snejana

You May Also Like

2 коментара

  1. Снежи, кой ти е любимия от изброените?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този на Lierac, Биодерма и Авен. Първите два за лицето, а третият за тяло. :)

      Изтриване