сряда, 17 януари 2018 г.

До Швейцария и назад | Пътепис


Здравейте!

От новогодишната баница ми се паднаха две неща - едното беше пътувания през 2018, а другото за сега няма да го коментирам ... :D

И общо взето така ми започна и годината с едно разтоварващо пътуване до Швейцария, без предварителен план, без някакви дълго обмисляни маршрути. Решавахме всичко ден за ден, като целта ни не беше да видим всичко, а да си починем, което и направихме.


Пътуване

До Швейцария стигнахме с директен полет с Wizz Air като общата цена на билетите беше около 250 лв. като най-евтината оферта, която успях да намеря щеше да ми излезе със 100 лв. по-малко, но тогава все още не бях решила дали ще пътувам. Ама пак де, прилична оферта.

От края на миналата година Wizz Air промениха условията си за багаж, като вече може да пътувате с 1 ръчен багаж (без дамска чанта ) с размери 55 X 40 X 23 СМ Летяла съм няколо пъти с тях и съм много доволна. За съжаление полета на отиване беше много неспокоен, имаше турболенция, беше много рано сутринта, в Швейцария времето беше лошо и кацането доста неприятно, но като цяло не беше нищо фрапиращо.

От летището в Базел до града реално има около 20 мин разстояние, като има директен автобус номер 50, който е от гарата до летището. Цената на билета е 2,30 франка или 2,10 евро.


Базел 

Веднага след като се настанихем излязохме да обиколим града, като решихме първата ни спирка да е зоопарка в Базел. Намерихме го сравнително лесно, има табели навсякъде и след като отидохме до гарата, от където си взехме карта на града. Зоопаркът се оказа на пешеходно растояние и от гарата до там е около 15-20 мин. пеша. Иначе може да стигнете до там и с трамвай номер 8. Работното време е от 9 до към 5-6 като за да го обиколите целия зоопарк ще Ви отнеме около 2-3 часа, без да се мотаете много. Цените на билетите са 21 франка за възрастни и 15 франка за ученици/студенти.

За съжаление времето този ден беше доста лошо, не е изненада като за началото на годината, но все пак си беше доста лошо, макар и да не беше студено. Поради тази причина не успяхме да видим някои от по-екзотичните животни като горилите например, а другите ги видяхме само във вътрешните им клетки.Това, което ми хареса и това, което ми направи добро впечатление е, че има сравнително малко обитатели, а клетките са големи и много добре обзаведени. Животните изглеждат добре гледани и щастливи. Нещо, което не мога да кажа за зоопарка в София, който според мен трябва да бъде затворен за много сериозен ремонт. Само за пример ще Ви дам, в софийския зоопарк има 3-4 пъти повече животни... Правете си изводи сами за какво говоря.

Първата зала беше с земноводни, като останахме впечатлени от начина по който живеят животните и клетките им. В зоологическата градина може да видите лъвове, слонове, горили, жирафи, зебри. Интересни бяха белите вълци. Интересното при тях беше, че водата в клетката им беше странно зелена и на фона на белите вълци гледката беше нереална.


Много се зарадвах, когато видях жирафите, защото никога до сега не бях виждала на живо, а любимата ми играчка, когато бях малка беше едно плюшено жирафче и някак ми стана много мило, когато ги видях наживо. Друго много яко преживяване беше снимката на семейството лъвове, което когато ни видя просто застана на скалата все едно ни казваше снимай ни, снимай ни.

Разходката ни в зоопарка приключи някъде към късния следобед, след което минахе през популярната верига в Швейцария - Coop. Стандартът на живот е изключително висок и цените дори на основните неща са два пъти цените в лева. Например най-евтиният хляб беше около 2 франка. Един килограм домати е около 4,50 франка.


След като се прибрахме и си починахме и хапнахме, решихме да отидем до Германия, която всъщност се намира на около 30 мин. с трамвай ( мисля, че беше номер 13) Причината да искам да отидем до там е, че има dm и Мюлер, като не че имах нужда от нещо, но просто исках да разгледам. Във facebook страницата ми може да видите и какво си взехме с моята приятелка Мария. Взехме си още в началото на деня дневна карта за пътуване, която струва 10 франка и може да си пътувате навсякъде с нея. Не е нужно да се пробива или заверява, само трябва да я носите със себе си. За 4 дни не успяхме да станем свидетели на проверка, но нищо де, пътувахме си винаги с билети. Глобата за пътуване без билет е 100 франка.

Помотахме се доста този ден, защото всъщност се качихме в грешната посока на трамвая и обиколихме града няколко пъти, но пък нали целта ни да беше да видим всичко. Хубавото на краткото ни пътуване до Германия беше и това, че там си важи роуминга в ЕС и имах данни и успях да се обадя до България. Голям недостатък в Швейцария ми беше именно това, че нямах контакт с близките си хора. Само за справка 1 MB данни ще Ви струва 15 лв. а обажданията са нещо от сорта на 4-8 лв. в зависимост от това дали званите или Ви звънят.

Люцерн

На следващия ден след като закусихме отидохме до гарата в Базел, от където си взехме билет за Люцерн. Като цената за отиване и връщане беше около 50 франка. Доста се колебахме на къде да поемем дали към Женева или Цюрих, но билетите до Женева бяха около 160 франка, което е много повече от самолетните ни билети, което ни отказа, защото като цяло това беше едно бюджетно пътуване. Причината да не отидем до Цюрих беше, че местните жители не ни го препоръчаха като нещо кой знае какво за гледане освен скъпи магазини и коли. Изобщо не съжалявам, че отидохме в малкото градче Люцерн, което се намира на брега на едноименното езеро. С деликатна гледка към Алпите и красиви сгради съхранили духа на Швейцария.

Разходихме се, хапнахме от превърналите се в наши любими печива. Общо взето където и да отидехме това ни беше първата цел да хапнем нещо сладко и да пием кафе. Това общо взето за две кафета и две разни печени неща ни излизаха към 15 франка. На обяд обядвахме в Coop където имаше ресторант от типа на този в Ikea, където хапнахме обилно дневното меню, което ни струва около 14 франка. Докато обиколим целия град стана време да се връщаме към гарата и обратно към Базел, защото нещо, което не знаехме беше това, че слънцето залязва към 4 и изгрява чак към 8-9 сутринта. И все пак две момичета сами, макар и в Швейцария гледахме да не се мотаем на непознати места по тъмно. Пътя от Люцерн до Базел е около 1 час, като влаковете както може да се досетите са изключително точни. От към чистота и нещо по-специално ако си мислите, че получавате за супер високата цена на билетите ... ами не. Това беше нещо, което открито ме дразнеше, че всичко е скъпо, но изобщо не е по-добро. Една идея по-чисто е в градския транспорт и влаковете, но някак не разбрах защо са толкова скъпи.


Берн

Отново без да си даваме излишно зор сутринта някъде преди обяд най-накрая стигнахме до гарата, където срещу близо 90 франка се сдобихме с билети за Берн. Името на града означава Мечки, като и това е животното на града. Нещо, което забравих да спомена е, че всеки път, когато слезем на гарата в нов град, първото нещо, което правехме е да си вземем карта на града от информационния център. Напълно безплатно е (едно от малкото неща там) само за пример - тоалетната е 2 франка - не го обръщайте в лева, ще Ви стане лошо. Обиколихме целия начертан маршрут, като нещото, което най-много искахме да посетим беше музея на Айнщайн, който се намира от другата страна на моста. За съжаление пак поради ограничения ни бюджет не успяхме да влезем във всеки музей, в който искахме, защото цените започват от около 20 франка. В музея на Айнщайн билета беше 18 франка, а експозицията изключително подробна. Проследяваше произхода и живота му от 1400 година. Беше интересно, но ако сте му фен и познавате добре биографията му няма да научите нищо ново. Като цяло беше наблегнато на живота му не толкова на научната му дейност. Обиколихме магазинчетата за сувенири, като за около 15 франка взех малка кутия бонбони и магнитче. Цените са същите като на летището, за това по-добре купете всичко, което планирате от магазин за сувенири, защото избора Ви на летището е много ограничен. След това се върнахме до гарата, където имахме около час до влака и доста се помотахме. Там поне има wifi едно от малкото места, на което може да намерите безплатен интернет. Вечерта беше страхотна, защото бяхме на бар и видяхме, че организираните швейцарци всъщност са много забавни. Бирата беше супер, като една чаша е около 8 франка.


Последният ден се отдадохме на опознаване на алтернативното лице на Базел. Имахе си местен екскурзовод, който ни разходи до най-интересните места на града и всички горещи точки за купони, както и трите граници. Базел се намира точно между Германия, Франция и Швейцария и има едно място точно на река Рейн, където се вижда от ляво Франция, от дясно Германия и на гърба Ви е Швейцария. Наистина беше страхотно, защото се разходихме по реката и след тежката вечер беше приятно. Следобед събирахме витамин D на местата за плаж на реката, като ядохме сандвичи за около 6 франка с нещо сладко и вода крайната сметка е около 10 франка.

На следващия ден отново рано сутринта беше и полета ни към България. Ако трябва да си купувате вода на летището по-добре изчакайте да се качите в самолета, там е по-евтино. Малко ни изнерви персонала на Wizz Air Франция, но пък полетът беше много спокоен и кацнахем безпроблемнно в София.


Това беше краткия ми пътешис от 3 швейцарски града, определено ми хареса. Чисто, спокойно, без стрес, чак се чудиш как функционира всичко толкова спокойно - точно като механизъм на швейцарски часовник. Това и чистотата определено ми липсва в България. В центъра на Базел в час пик въздухът е чист като в планината.

Специални благодарности на Жоро за гостоприемстовто и на Мария за кафето всяка сутрин.

Love,
Snejana

вторник, 31 октомври 2017 г.

Как да се справим с Overthinking-a?

Здравейте!

В свят, в който хората, които масово не мислят има едни други, които мислят твърде много. Ще си кажете какъв е проблемът... ами понякога това да мислиш твърде много може да се превърне в голям проблем. Особено, когато единственото, за което мислиш са проблеми.Какво е overthinking-ът. Това е "the art of creating problems that weren't even there." Казано на български - филмиране. Може да не звучи като сериозен проблем, но когато всеки път, когато останеш сам започваш да "мислиш" и да се измъчваш ... нещата не са наред.

За мен това се превръща във все по-голям проблем. Стигна се до момента, в който всеки ден седя и мисля за неща, които могат да станат, но в една паралелна вселена. Мисля, мисля, идва денят, за който съм се измъчвала и не става това, което съм мислила. За няколко часа всичко е наред и след това всичко започва отначало. Това оказва влияние и на хората около мен, защото това, което правя когато съм с приятелите си е да ги карам да ми повтарят, че всичко е наред и притесненията ми са напразни. Нещо от сорта на: Аз "кажи ми, че всичко е наред", приятелите ми: "всичко е наред", Аз на глас "добре", а на ум "да бе да". Прибирам се у дома и всичко започва отначало.

И въпреки че чета непрекъснато неща свързани с този проблем, повтарям си, че страховете ми са напразни, все още не съм се преборила с този проблем, а истината е, че ако и Вие страдате от overthink-ване, то страховете ни са само в главата и само трябва да се справим с това.

Ето 6 трика, с които се опитвам да се справя с проблема:

1.  Вземай мерки, когато се усетиш, че си изпаднал в това състояние
- осъзнаването на проблема е първата стъпка към решаването му. Когато се "хвана", че мисля твърде много за неща, които не са се случили и не е ясно дали ще се случат, си казвам "спри" и търся с какво да си занимавам съзнанието. Четенето е един много добър начин. По възможност нещо, в което не може да откриете проблемът, който Ви мъчи. Ако е любовна драма не четете романтични книги.

2. Контролирайте мислите си
- вместо да се питате какво може да се обърка и да се забивате в проблема, си мислете за това какво е станало правилно. Знам, много е трудно. "Страхуваме се, не защото нещата са трудни; те са трудни, защото се страхуваме!"

3. Определете си време за мислене
- не е лесно да спреш, за това полезен съвет е това да си определиш време за мислене. Нека обаче да не е повече от 20 мин. Накрая си кажете, мислих достатъчно за това, нека сега мисля за нещо друго. Аз си признавам, че хич не мога да го гледвам този съвет, но пък напредък е всиичко, което не е застой.

4. Мисли за настоящето
- обикновено мислите са свързани с неща в бъдещето, както ще се случи, кой какво ще каже, какво ще стане ако... Учителката ми по история казваше "няма ако, акото цапа гащите" И е права жената. 

5. Не мисли за overthinking-a
- тук важи правилото за слона. Когато Ви кажат "недей да мислиш за слона", за какво мислиш... ами точно за слона. Така е и с мисленето, като седиш и мислиш за това как мислиш няма да спреш да мислиш. Схванахте ли ми мисълта?

Надявам се скоро да се справя с този проблем, а също се надявам моите съвети все пак да са от полза на някого. Ако и Вие имате подобен проблем ще се радвам да споделите как Вие се справяте с прекаленото мислене.

Love,
Snejana

понеделник, 30 октомври 2017 г.

Haul: Есенни покупки

Здравейте!

Haul или по-скоро първи впечатления от няколко нови и не чак толкова нови продукти на пазара. Есенни покупки, размисли и страсти. Подготвила съм Ви един по-различен пост за следващите дни, така че стойте на линия!

Доста неща на Alverde в този Haul. Не беше планирано, но пък много харесвам техните продукти. Даже днес след като вече бях снимала за блога си взех новия крем за ръце с блестящи златни частици и хора.. много е як. Голям съм фен на подобни блестящи неща за тяло, най-вече защото винаги се намира някой, който да пита какъв е този блясък и винаги ми е много забавно да казвам, че идва отвътре.

Три масла за тяло с аромат на смокиня, смокиня и лавандула и смокиня и портокал. И трите миришат много приятно. Харесва ми този с лавандулата за вечер, защото наистина мирише автентично на лавандула. Като формула не са по-различни от маслата на марката. Гъста и богата кремообразна текстура, която подхранва кожата, идеални за студеното време.


Серията с био ябълка и био лайм отново е с нови опаковки. И са още по-сладки. Кърпичките са ми много любими, имат супер свеж аромат и тази ми е сигурно 4-та / 5-та опаковка. Пилингът ми се стори интересен за това, че освен фини частици има и киселини. Което ме накара да го взема, защото използвам подобен продукт на Pixi Beauty и исках да проверя дали са dupes.

EOS вече може да се намери в dm и въпреки че опитът ми с тези балсами не е положителен не се сдържах и си взех този с кокосово мляко. Сладурска опаковка и аромат, но ако имате сухи устни това няма да Ви помогне. Ок е за сутрин под червило, но не и ако имате нужда от силно подхранване.

Още един неуспешен балсам се оказа и този на Lierac. Опитът ми със серията Hydragenist е положителен за това и реших да дам 30 лв. за него, но според мен не си заслужава. Ще ми отделя повече време в отделно ревю.

Успешна покупка се оказа маслото за тяло на Zoya Goes Pretty с аромат на канела и портокал. Супер аромат за сезона. Мека и хидратираща формула. Страхотно е, а и става за цялото тяло.

За сватбата на Буги си взех течното матово червило на Revlon и въпреки че в началото не ме впечатли особено. Най-вече заради това, че всъщност не е течно и матово, а по-скоро има мусообразна формула и сатенен финиш, се оказа че е много трайно, а и оставя устните като с лек стейн ефект. Хареса ми, даже обмисля да си взема някой друг цвят.

Като сме на темата за матовите червила пробвах и това на Mac- е това вече е мат. Но определено не смятам, че е нещо уникално. Формулата е хубава, но и тази на Golden Rose не е никак лоша.

И докато сме на тема Mac - исках да пробвам Roller Wheel пред камера и вече един месец седи в шкафа без да съм я тествала даже. Интересно ми е дали ще се справя с нея, защото много хора в YouTube я заклеймиха като голям провал.

Последното нещо на канадския бранд е лосионът oil control, който взех за сватбата. Добра основа за грим се оказа и определено ми хареса. Алтернатива е mat control на Bioderma. Доста си приличат според мен като усещане върху кожата.

Търсех нова маска за коса и се спрях на Total Repeir 5 на Loreal Elseve. Избрах именно нея, защото ми се стори най-гъста. До сега съм я пробвала 2 пъти и съм доста доволна. Прави косата много мека, ако имате гъста и суха коса, определено я пробвайте.

Последното нещо е основата за мигли на Golden Rose ще кажа само спестете си тези 5 лв. не си заслужава. Никаква разлика с нея и без. Очаквах повече.

А Вие какво си купихте последно?

Love,
Snejana
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...