Мнението на специалиста: 10-те мита при боядисването на косата

Здравейте,

Ако не познавате Буги, то сте пропуснали да гледате 4-ри месечните ми влогове, поправете тази грешка --> тук. На кратко за Благовеста по-известна като Буги- занимава се професионално с коса вече близо 5 години, има непрестанен интерес да се учи и развива и съвсем на скоро завърши Училището по фризьорство на Lóreal, така че всичко, което ще Ви споделя е най-новата и модерна технология за грижа и поддръжка на косата.

Също така вече може да се свържете директно с нея и да и задавате въпроси във facebook страницата и - Blagovesta Daskalova, като там може да намерите и настоящата и месторабота и да се запознаете лично с нея, а защо и не тя да стане и ваш коафьор?

Продължавам с публикации и видеа в колонката "Мнението на специалиста" и днес Буги ще Ви сподели "10-те мита при боядисването на косата", сигурна съм, че ще научите нещо ново!


Боядисването и всичко свързано с него се променя постоянно. За съжаление обаче все още се срещат недостоверни източници, които дават бабини „съвети“, за това какво трябва и какво не трябва да се прави преди, по време и след този процес.

Ето няколко подобни мита и тяхното обяснение :

1. „Трябва да боядисвате косата си минимум 48 часа след последното измиване с шампоан.“
- Преди години боите са били доста по-агресивни от тези, с които разполагаме в момента,за това се е препоръчвало корена на косата да е по-замърсен - покрит със себум,който да предпази кожата на скалпа. Ако следваме това правило сега, единственото, което ще получим е мътен, неясен цвят, просто защото половината от времето на действие боята се „бори“ да разгради себума, за да стигне до косъма и чак след това го оцветява.Това не означава,че е задължително да сте измили косата си точно преди да нанесете боята, а просто няма нужда да чакате 2 дни.

2.“Маска\балсам преди боядисване.
- Ако планирате да боядисате косата си след въпросното измиване по-добре не използвайте маска или балсам. Липидите и други съставки могат да се натрупат върху косъма и да не позволят на боята да проникне на 100%.

3.“Амонячната боя е вредна.
- Благодарение на иновациите в състава на боите спокойно можем да се боядисваме с амонячна боя без притеснения за здравето на косата, още повече ако го правим в салон. Амонякът е алкален агент, който отваря косъма,за да могат пигментите да се натрупат в него. За щастие в шампоаните,пригодени за използване непосредствено след боядисване има съставки спомагащи затварянето на косъма, което го заздравява и запазва пигментите вътре в него за по-дълго. По повод безамонячните бои стилистът Анджело Дейвид Писакрета казва „Ако са ви продали боя „без амоняк“, познайте какво? Някои от тези оцветяващи продукти съдържат заместител на амоняка наречен MEA, който е изключително сходен с амоняка. Тези продукти често пъти имат нужда от три пъти повече MEA, за да свършат същата работа, която много по-малко амоняк прави и е доста по-нежен към косата."

4.“Този цвят е модерен в момента,защо да не го пробвам?
- Актуалната визия е нещо много хубаво, но още по-хубаво е когато модерното е съчетано с цялостния облик на човека и неговите физически данни. Най-често по едно и също време в тенденциите присъстват няколко визии, важно е подбора на цвета  на косата да бъде в хармония с всичко останало в човека. Според колориста Касандра Кийдинг правилният цвят на гардероба работи ръка за ръка с цвета на косата, заедно те ласкаят тена на кожата и очите, всичко е свързано!

5.„Една боя е достатъчна.“
- Боядисването в домашни условия е често срещано явление, както и идеята че с една магическа боя можете да смените цвета на косата си. Размазването на боята като шампоан,за съжаление,много често може да доведе до ефекта „петниста хиена“. За да го избегнете и да получите еднороден цвят, съобразете количеството опаковки с дължината и гъстотата на косата си или посетете любимия си колорист.

6."Косата ми започна да пада,след като се боядисах".
- Косопада може да е в резултат на стрес, сезон или неправилно хранене, но не и на боядисване. Причината е проста - процесите отговорни за падането на косата се случват в кожата на скалпа(не на повърхността му) и организма като цяло и не се повлияват от веществата в боите.

7. "Внимавайте да не ми изцапате челото"
- При боядисване, особено при голяма разлика в естествения и желания цвят е важно да има достатъчно количество боя върху косъма.Така наречените "бебешки коси" при всички хора оформят различна линия, която трябва също да бъде покрита.Естествено, че не е редно да имате боя до веждите, но даже и да се случи повечето професионални бои се отмиват напълно. В домашни условия можете да намажете кожата с вазелин или хидратиращ крем преди боядисването.

8."Боядисването отнема от обема".
- В повечето случаи става обратното - от една страна косата не се омазнява толкова бързо когато е боядисана, а от друга ако имате кичури, балеажи или воали те придават релеф, което оптически прави косата да изглежда по-гъста и обемна.

9."Боя по време на бременност ".
- Много лекари и изследвания показват, че бременните жени могат да се боядисват без последствия за здравето на бебето. Ако все пак се тревожите има много варианти за промяна, с които да изглеждате добре и да не се налага да се боядисвате няколко месеца, например т.н. "дълбок корен".

10."Смешно е мъж да се боядисва".
- Съществуват много варианти за мъжка боя, които изглеждат естествено и не оставят следи от боя. Много от нас харесват прошарените мъже, но някои представители на мъжкия пол много се притесняват от белите си коси за това им оставяме да изберат сами какво да правят с тях.

Ако имате интерес към "Мнението на специалиста", то споделете какво мислите, за да има още професионални съвети за косата. Буги Ви е приготвила още много интересни и полезни публикации на тази тема!

Кои са митовете за косата, които сте чували най-често? Кои са актуалните теми, които Ви вълнуват в грижата за косата? Не пропускайте да следите страницата на Буги, за да разберете най-новите тенденции, а също така и много съвети и трикчета за хубава коса!

Love,
Буги и Snejana

You May Also Like

10 коментара

  1. Прекрасна и много професионално изпълнена публикация! Благодаря!
    Как стои въпроса с връщането на естествения цвят на косата? Техники за боядисване по-нарядко? и продукти подходящи за чувствителен скалп със себорея? Благодаря ви още веднъж!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря, ще включим въпросите в бъдеща публикация :)

      Изтриване
  2. Ооо, супер! Ще се боядисвам сама за първи път, тъкмо навреме дойде този пост. А точка 3 е аналогична на ситуацията с прословутите парабени, иска ми се повече хора да го зацепят...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :D желаем ти успех, аз съм спец в боядисването сама, но Буги винаги го изкарва много страшно, все пак това работи, така че ще се справиш :)

      Изтриване
  3. Аз винаги търся качествена боя и задължително без амоняк. По този начин си гарантирам здравината на косъма и се предполага, че ще успея да я защитя в бъдещето много по-добре. На пазара все повече бои за коса навлизат от най-различни производители, но не бива да пропускаме да четем и етикета.

    ОтговорИзтриване
  4. Четете ли веднага въпросите и след колко време им отговаряте ?!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За съжаление съм пропуснала въпроса ви, иначе бързо. Как мога да ви съдействам?

      Изтриване
  5. Търсейки перфектните фиби и шноли за коса за мен - попаднах на елегантните шноли и фиби с камъчета. ВЛЮБИХ се в тях, перфектно допълват, както ежедневната, така и елегантната ми визия. Купувам си ги на ТОП цени от тук - https://bgqueens.com/product-category/fibi-za-kosa/.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стига с тоя link building, трия ви коментарите, така че работата ви е 0

      Изтриване
  6. Здравейте, дами! Никога не съм си представяла, че прическата ми може да стане толкова силна и красива. Благодарна съм на фризьорката, но повече съм благодарна на аксесоарите за коса на bgQueens. Изключително добра цена и качество, а има и огромно разнообразие. Оставям ви линк - https://bgqueens.com/product-category/svatbeni-aksesoari-za-kosa/

    ОтговорИзтриване