Как да запазим обувките през зимата?

Здравейте!

Зимата е голямо изпитание не само за уменията ни да ходим върху лед и да си открием колата сутрин след като е затрупана под 30 см. сняг, но и за това да запазим обувките си сухи, здрави и чисти (за да можем да им се радваме години наред). Най-големият враг за тях са различните химикали, солта и пясъка, използвани за обработката на улици и тротоари, за това за да запазим обувките по-дълго време здрави и с добър външен вид, е хубаво да знаем как да ги почистим правилно и да ги подготвим предварително.


• Мокрите обувки се оставят да изсъхнат само и единствено на стайна температура, не ги сушете върху печка/радиатор или пък със сешоар. Напълнете ги със смачкани вестници и ги оставете за 24 часа.

• След като вече са сухи, може да намажете ботушите с боя, ако са от кожа, или с подходящ прeпарат, ако са от велур. Накрая винаги използвайте импрегниращ спрей. Според мен дори той е задължителен през зимата.

• Следи от сол може да премахнете като натъркате кожата с глава лук и изчистите с влажна кърпа.

• Влажните или изцапани велурени обувки и ботуши можем да почистите, като ги поръсите с талк, оставим ги да престоят една нощ и на сутринта ги изчистим с четка за предпочитане със средно твърд косъм.

• Подплатата на обувките се чисти най-лесно с парче плат натопено в спирт за горене.

• Най-добре е да държите обувките, които не носите прибрани напълнени със смачкани вестници, така не се цапат допълнително и не заемат излишно място в антрето ви, запазват формата си и са винаги под ръка готови, когато ви потрябват.

Съвети против хлъзгане:

• Трябва ви лепило и пясък- принципът на действие е прост, но много ефикасен. Намажете подметката на обувките с лепило и посипете пясък, ще ви спаси от хлъзгане до 3 дни, но този метод има и доста недостатъци, като това, че ходенето върху всички нормални повърхности е неприятно и също така много цапа.

• Вторият метод не е толкова ефикасен, но определено е по-чист, но като време на действие е само няколко часа. Натриите подметката на обувките с парче суров картоф.

• Най-добрият метод е да занесете обувките си на обущар, за да им сложи малки шипове против пързаляне. Негативната страна и на този метод е, че не е особено практичен, когато трябва да ходите по всички други незаледени повърхности.


Според мен най-доброто, което може да направите за обувките си през зимата е да ги държите сухи, най-лесният начин за това е като ги напръскате с импрегниращ спрей, така не само ще запазите кожата в отлично състояние, но и краката ви ще останат сухи. Също така след носене обувките се почистват по-лесно, защото мръсотията не се задържа върху тях. Импрегниращият спрей може да се използва върху всякакви кожени повърхности, аз го използвам дори върху дамската си чанта, за да я предпазя от влагата. Спреят няма да ви спаси ако минавате през локви, но определено ще запази краката ви сухи. Също така ако обувките ви пропускат и чорапите ви винаги са мокри, то най-вероятно някой шев е разлепен или разшит, в такъв случай спреят няма да ви помогне и трябва да се обърнете към обущар.

Най-доброто, което може да направите за себе си е да си вземете зимни гумени ботуши, казвам зимни, защото е важно да имат подплата иначе ще постигнете обратния ефект и ще умрете от студ. (Също така моля ви не давайте луди пари за гумени ботуши, казвам го във връзка с това, че преди малко видях такива намалени на 200 лв.който изглеждаха идентични с тези от снимката, които струваха 20 лв.) Открих гумените ботуши миналата есен и напълно изместиха кожата през мокрите дни, смело скачам в локвите, а след това ги почиствам много лесно и краката ми винаги са сухи.

Важно е зимните обувки да са с половин или един номер по-големи, не само, за да може да ги носите с по-дебели чорапи, но и заради това, че трябва да има въздух между крака и обувката, за да служи като допълнителен изолатор. Тък като човек изстива най-лесно или от краката, или от главата, за това ви съветвам да си вземете допълнителни вълнени стелки и винаги да носите шапка!

Бъдете здрави, внимавайте със заледените тротоари и пазете обувките си сухи!
Надявам се да съм ви била полезна!

Love,
Snejana

You May Also Like

8 коментара

  1. Страхотни съвети - особено за хлъзгането, задължително ще пробвам това с картофа. :) Иначе аз разчитам на това да ходя като пингвин, ако не друго досега не съм падала, откакто започнах да имитирам ходенето им. :D

    ОтговорИзтриване
  2. Много полезни съвети!
    Аз от около 2 години имам гумени ботуши (гумени ботуши с подплата, която представлява отделен чорап) и не се страхувам от локвите, но доста запотяват краката.

    ОтговорИзтриване
  3. Много полезна информация, браво че си се сетила, браво за труда, съветите и страхотните идеи.

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна публикация, никъде не съм срещала подобна, а определено имах нужда от подобни съвети :D Благодаря! Много ти е хубаво цялото местенце, следя го с интерес!
    http://happymindvarna.blogspot.si/?m=1

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря Ви! Статията е наистина много полезна!

    ОтговорИзтриване
  6. Много са хубави ботушките от снимката, идеите против пързаляне са много оригинали :D и май най-накрая ще си купя импрегниращ спрей. Слава Богу, нямам проблеми с пропускането, но ми е жал какво причинява солта на ботушите ми :(

    ОтговорИзтриване
  7. наистина чудесни съвети! Голям проблем ми е зимата.. особено с това пързаляне

    ОтговорИзтриване
  8. Много полезни съвети, наистина не бях чувала за някои от тях, но със сигурност ще се пробват.

    ОтговорИзтриване