Рецепта за домашни Бейгъли

Здравейте!

Винаги "точа лиги" по филмите, в които отиват до някой ъгъл и си взимат топъл бейгъл с крема сирене и лук или пък с някакви зелени подправки. Дълго време исках да пробвам да ги направя, тук обикновено ви казвам- "приготвя се много лесно..." е ама не и този път. Истината е, че всъщност си е голяма занимавка, не че е трудно, но месене, втасване, варене, печене .. ехе и яденето къде отиде?

Беше трудно и да намеря класическата рецепта (колко е наистина класическа нямам представа, но да речем, че е), защото в Америка и Канада, където са популярни (въпреки, че идват от Полша),  на никой не му се занимава с гореизброените неща, а в магазините ги продават в пакети по 6 или 12, с или без разни семенца отгоре и единственото, което трябва да се направи е да се разреже по средата и да се затопли на тостер, за това е трудно да се намери хубава рецепта.

Няма да обсъждаме вредата от полуфабрикатите, само за любопитните една връзка , която може да ни кара само да се радваме, че сме в Европейския съюз.


Необходими продукти:
около 450-500 гр. брашно
едно пакетче суха мая
около 200-250 мл. вода
1 ч.л сол
1 жълтък
1 1/2 с.л захар
семенца по желание за украса

Начин на приготвяне:
1/2 от брашното, захарта, маята и водата пригответе "заготовката", размесва се добре и се оставя на топло докато втаса, за около 30 мин. След това прибавете останалото брашно и солта и месете до blend-ване :D на съставките. Оставете го на топло за около 1 час, като го намажете с зехтин, за да не хване коричка (трябва да удвои обема си)
След като е готово го омесете с малко брашно, за да не ви залепва по ръцете и оформете малки топки около 12 на брой. Сплескайте ги леко и оформете малка дупка по средата и отново ги оставете да втасат за около 30 мин.

Стигнахме и до варенето, в тенджера сложете да кипне около 2 литра вода с 1/2 лъжичка захар. След като кипне намалете котлона. Гевречетата се слагат във водата и се варят около 5-6 мин. като леко увеличават обема си.

Следващата стъпка е печене. След като ги сварите ги наредете върху тава за печене, желателно е да има и хартия за печене. Оставете разстояние между тях. Намажете ги с жълтъка и ги поръсете с каквото решите. (това препеченото на снимката го ръсих с някаква зелена подправка, така че това не е най-добрия избор), но може да използвате сусам, мак, царевичен грис или слънчоглед. Печете ги на 200 градуса в предварително загряна фурна до получаване на златист цвят или 25-30 мин.


Най са вкусни топли с масълце или крема сирене.

Както споменах не е най-бързата рецепта на света, но пък са доста вкусни!

Love,
Snejana

You May Also Like

5 коментара

  1. Мераклийка съм :)) Утре ще се опитам да ги сътворя. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Лелее, много добре са ти се получили! Изглеждат страшно вкусни <3

    ОтговорИзтриване
  3. Вярно, че голяма занимавка, но още утре ще ги тествам :)))) Изглеждат страхотни :)

    ОтговорИзтриване
  4. Успех и да покажеш резултата <3

    ОтговорИзтриване