неделя, 20 април 2014 г.

DIY: Козунак

Здравейте и Христос Воскресе!

Желая ви много любов, здраве и просветление! Нека живота ви бъде изпълнен с много светлина и добри приятели!

За козунака са ви необходими:
450 гр. брашно
150 гр. масло
100 гр. захаросани портокалови корички
100 гр. стафиди
200 гр. захар
50 мл. прясно мляко
5 яйца
1 пакетче суха мая


Как да го приготвим:
Маята + 1 кафена чаша  хладка вода и от половината брашно се омесва тесто. В тенджера се сипват 2 литра хладка вода, вече омесеното тесто се пуска вътре и се вади след като изплува на повърхността.
Другата половина от брашното се замесва на тесто с останалите продукти- яйцата (отделете си един жълтък за намазване), портокаловите корички, стафидите, прясното мляко и захарта.
След 20 мин. смесете двете теста и ги омесете добре. Оставя се да втаса 40-45 мин. в топла стая направо във формата, в която ще се пече.
След това се маже със жълтъка, поръсва се със захар и орехи.


Аз опекох 3, първият беше във форма за кекс, вторият във висока тенджера, а третия в малка стъклена форма, така че няма значение от формата.
Рецептата е малко по-странна от традиционната, но се получи доста добре!

Love,
Snejana

3 коментара:

  1. Благодаря! Ще опитаме другата година ;) Все не ни се получават, а уж пробвахме разни все стари рецепти. Като цяло в нашата рода не се правят козунаци, но с мама обичаме да се застояваме в кухнята. Аз правя рецептата на Ирина от Sunshine's kitchen, но и тя сама казва, че е не е точно козунак, ама пък се получава винаги ;))

    ОтговорИзтриване
  2. И ние правим домашни плетени козунаци. Стават много вкусни и процеса е много забавен.

    ОтговорИзтриване
  3. To и това не е типипният козунак,надявам се да ти се получи добре! :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...