Review: Avia шампоан и балсам

Здравейте!

Днес в светлината на прожекторите са два продукта- шампоан и балсам на българската марка Avia, която се произвежда във Варна. Характерното за козметиката им е използването на хума.
А както всички ние знаем хумата е един много полезен продукт и аз винаги съм му била почитател. След дълго търсене на продуктите на Avia най-накрая ги открих е магазин Elitis в Пловдив. (предполагам, че ги има и в Софийското Elitis, просто не съм ходила до него)


Имат доста разнообразен асортимент. Шампоани, балсами, душ-гелове и маски за лице, като във всички тях водещата съставка е хумата, разбира се. След като не открих особена разлика в ароматите на шампоаните си взех този с Жасмин. Като реално нямат разлика в състава, а само в опаковката. Това се отнася за всичките им продукти. Балсамът, на който се спрях е този с Мед.


Шампоана има 40% съдържание на хума, тя е естествено лекарство срещу пърхот и мазен скалп. Обещава да направи косата мека, лъскава и обемна, а скалпа здрав, без пърхот и да намали косопада.
Опаковката на шампоана е 180 мл., намирам капачката, която е на винт за не особено удобна, защото под душа е малко трудно да я затвориш. Консистенцията му е като на желе в цвят на хума. Аромата е свеж, не се запазва за дълго. Измива косата изключително добре, мога да го сравня с шампоана на Balea за дълбоко почистване. След това косата е чиста и мека, но се заплита малко повече от нормалното. Не съм забелязала да влияние по някакъв начин върху косопада.


Тук най-интересното е съдържанието. Досега не съм ползвала шампоан, който съдържа само 5 съставки. Основната съставка е Humus (хума), на второ място е Sodium Chlorid (натриев хлорид)- познат още като готварска сол. Bronopol е доста странен избор за шампоан, той седи на челни места в класацията за вредни съставки, смятан е за токсичен и е отбелязан като съставка с висок риск, иначе се използва като консервант в козметичната промишленост. Срещам го за първи път в продукт, който използвам и съм обезпокоена от наличието му. Може да предизвика кожни раздразнения и използването му е ограничено в много държави. Cocoamidpropy Betaine е производно на кокосовото масло, което съм срещала в почти всички продукти, на които съм правила до сега анализ на съдържанието. И накрая е Aromat, в който не е ясно какво точно има, но пък го има навсякъде.


Балсамът с мед е предназначен за запазване на хидратацията в косъма, оставя косата мека, защитава цвета и оставя приятен аромат.
Първото, което прави впечатление е силният му аромат, на нещо, което няма нищо общо с мед. Консистенцията му е сравнително гъста, не по различна от тази на повечето балсами. Не утежнява косата,оставя я мека. След изсъхването и ароматът определено се усеща, но сега вече наподобява повече мед.


За съдържанието: Започвам с Cetearyl Alcohol, който е алкохол извлечен от кокосово масло. Хубаво е, че съдържа мед наистина. Citric Acid (лимонена киселина) е естествен консервант и се използва и в производството на храни. Tetrasodium EDTA също е консервант и е със спорно действие. Methilchloroisothiazoline и Methylisothiazolinone са антибактериални агенти, които са доста често срещани. Butylphenyl Methylpropional е съставка свързана с аромата, има силен флорален сент и се използва в много козметички средства. Тъй като е доста силна е възможно да предизвика кожни дразнения. Eugenol е активният елемент в камфоровото масло, често срещано е в парфюмите. Hexyl Cinnamal е натурален ароматизатор. И накрая още един ароматизатор Linalool, той се съдържа в много етерични масла, като масло от лавандула или кориандър.

Като заключение ще кажа, че не оправдаха високите ми очаквания, не се влюбих в тях, харесвам повече балсама и може би някой ден (далече в бъдещето) бих го купила отново. И шампоана не е лош, но ме притеснява съдържанието му, колкото и да е кратко то, този Bronopol трябва да се отбележи с "!!!" и да се провери по-внимателно.

Avia шампоан с жасмин- 180 мл. цена 3,90 лв.
Avia балсам с мед- 200 мл. цена 4 лв.

Ползвали ли сте продукти на Avia до сега? Какво мислите за тях?

Love,
Snejana

You May Also Like

14 коментара

  1. В момента имам точно същия шампоан с жасмин! Все още не съм го ползвала и не мога да кажа на мен как ми влияе, но половинката се къпе с него в момента и честно казано не съм очарована как му се отразява спрямо други шампоани. Като свърши този, с който се мия аз в момента ще го пробвам и ще пиша как ми се отразява на мен :)
    Като цяло съм ползвала само веднъж шампоан с хума и страшно ми се наелектризираше тогава косата от него,направо беше някакъв ужас.

    ОтговорИзтриване
  2. Супер! Задължително сподели какво мислиш, ще ми е интересно да прочета! ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Звучи добре Снежи,но Tetrasodium EDTA е агент извлечен от метали,който обаче използван в козметиката се разтваря във вода,но е силно забранен в еко козметиката.

    ОтговорИзтриване
  4. Преди време ползвах шампоан на фирмата, но не ми допадна изобщо. Не съм гледала други съставки тогава, привлече ме хумата в съдържанието. Хубаво ревю!

    ОтговорИзтриване
  5. Mymakeup2013- довечера като се прибера, ще го google-на по-подробно, защото явно не съм чела на правилното място, когато съм го търсила снощи. Ще погледна, мерси!

    acupofteiated- Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Аз си взех шампоана за втори път, понеже наистина е божествен, Като аромат ми напомня морска вода, но както ти каза, не е траен.

    ОтговорИзтриване
  7. Връщам се да споделя и аз мнение след употребата ми на шампоана с хума. Честно казано не съм очарована и не ми харесва как ми се отразява на косата. Всъщност се държи както всеки друг шампоан, даже първият път като го използвах косата ми се омазни за 2 дена (обикновено и трябват 3), а за да си измия хубаво косата ми трябва половин шепа. Никак не е икономичен. Единственото хубаво е че като сложа по-голямо количество и после косата ми се разресва много лесно.
    Като цяло не съм доволна и няма да повторя покупката си.

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря ти, че сподели мнение. Съгласна съм с нещата, които казваш. Забелязала съм, че и други евтини шампоани също са доста неикономични. Аз не съм забелязала да ми се омазнава по-бързо косата, но аз по-принцип нямам този проблем, общо взето всички шампоани издържат около 2 дена. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, аз изкам да споделя че шампоана изглежда не икономичен защото хумата сама по себеси подбива пенливоста. Тоест неправи толкова много пяна.

      Изтриване
  9. Здравейте!

    Аз бих казала, че съм много доволна от шампоана.Косата ми има повече обем, по-твърда е, не се омазнява бързо, което за мен в София е голям проблем. Брат ми също много го харесва. Не е много икономичен, но ми харесва. Сега,обаче, ме притеснява състава му.... Да вземем да пишем на фирмата-производител, а?:)

    ОтговорИзтриване
  10. Хах.. това е много добра идея! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Аз съм адски доволна от шампоана. Купувам този с помпата, удобно и косата ми става мека и прекрасна. Не се омазнява допълнително, но тя моята и за седмица не се измазнява, така че не съм критерий в това отношение. Но определено ми харесва. Ползвам го вече от 3-4 години, като сменям периодично. Не го ползвам постоянно :)

    ОтговорИзтриване
  12. Аз никак не съм доволна. Косата ми се омазнява за 1 ден от използването на шампоана, което не смятам за нормално. Ако можете да ми предложите нещо за мазна коса?

    ОтговорИзтриване
  13. Шампоана на Орзене за мазна коса е чудесен.

    ОтговорИзтриване