Рецепта за Коледни джинджифилово-канелени курабийки

Здравейте!

Публикацията днес ще е кратко ръководство "Как да хванем Дядо Коледа?"
Какво ни трябва за целта....?
Естествено любимото на Дядо Коледа джинджифилово-канелени курабийки!


Необходими продукти:
1 1/4 ч.ч захар
1/2 ч.ч разтопено масло
1 ч.ч. сладкарска сметана
1 ч.ч. мед 
10 гр. бакпулвер
1 ч.ч фино смлени орехи
по 1 с.л. джинджифил, карамфил и кардамон
1/2 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. канела
корите на един лимон и един портокал
5 ч.ч. брашно


Приготвяне:
Супер елементарно е... Смесваш абсолютно всичко без брашното в голяма купа. Започва се със захарта, меда и разтопеното масло. Добавя се сладкарската сметана. Постепенно се добавят всички подправки, корите от лимона и портокала, бакпулвера, смлените орехи. Получава се гъста и лепкава смес.
Към нея се добавя лъжица по лъжица от брашното. След като стане прекалено гъсто и вече не може да се бърка с бъркалка, се изважда от купата и се меси, в останалото брашно. Тестото трябва да стане с твърда и лепкава консистенция.


След това се разточва на равна повърхност, трябва да е с дебелина около 0,5 см. ,изрязва се с помощта на формички за сладки и се редят в тава. Не пречи да са на гъсто, защото не се надуват при печене. Пекат се в предварително загрята фурна на около 180-200 градуса, като се гледат, буквално, непрекъснато, защото стават готови супер бързо и лесно могат да изгорят.
 Трябва да станат златисти на цвят, след това се оставят да изстинат преди да се сложи глазурата.



Необходими продукти за Кралската глазура:
1 белтък
1 ч.ч. пудра захар
няколко капки лимонов сок
и хранителна боя -цвят по желание

Приготвяне:
Всичко се разбива с миксер, като пудрата захар се добавя постепенно, а боята се слага последна.


След като сладките са изстинали, глазурата се слага в шприц и се декорира по какъвто начин на вас ви допадне. След това отново се оставят глазурата да стегне. Последната и най-важна стъпка е да се сложат в кутии, ние вкъщи използваме метани кутии, в кутията се слагат няколко парчета ябълка!!! Тази стъпка е много важна, в противен случай курабиите не стават за ядене, защото стават твърди като камък! Готови са за ядене 2-3 дни след приготвянето им.

Снимка от миналогодишната партида!

И запомнете... за да хванете Дядо Коледа...НЕ ИЗЯЖДАЙТЕ всички курабии!
Желая ви весели празници!

Love,
Snejana

You May Also Like

5 коментара

  1. Снежи, пречи ли ако са в пластмасова херметически затворена напълно кутия и няма ябълка? Или поне ако сложа ябълка на другия ден, че в момента нямам? Знам, че се слага, за да станат меки по-бързо, но без нея дали става или трябва на същия ден...

    ОтговорИзтриване
  2. Няма проблем да са в пластмасова кутия, каквато имаш. И нищо няма да им стане ако сложиш ябълката утре примерно, просто ще омекнат по-бавно, но ябълката е важно, защото без нея просто стават на камък и нямат ядене :D Иначе са много трайни, ще си ги ядеш до Нова Година.

    ОтговорИзтриване
  3. Снежи...здравей :) Направо вкуса им усетих, пък не обичам по принцип курабийки,хихих :) А да те попитам дали може да не пропуснем сметанката, какво ще кажеш?

    ОтговорИзтриване
  4. Май тази седмица ще се пробвам да ги направя тези сладки.

    ОтговорИзтриване
  5. Article from the Attic не знам как да отговоря на въпроса ти, но пък нищо не пречи да пробваш. Ако не искаш да използваш сметана, защото е животински продукт, винаги може да я заместиш с растителна. Но никога не съм пробвала рецептата без, за това нямам представа. Ако я опиташ, пиши ми да знам! :):):)

    ОтговорИзтриване